0 favorieten

Over Basilicata

Basilicata is een vrij onbekende regio in het uiterste zuiden van Italië en ligt tussen Calabrië, Puglia en Campanië in. Basilicata bestaat uit slechts twee provincies, Potenza, tevens regiohoofdstad, en Matera. Door de bergachtige natuur van het gebied zijn de bereikbaarheid en de communicatiemogelijkheden niet optimaal. De regio is hierdoor één van de minst ontwikkelde en meest ongerepte gebieden van Italië.


Vakantie in Basilicata


In Basilicata vind je geen massatoerisme, maar wie op zoek is naar het authentieke Italië kan hier met een gerust hart zijn vakantie doorbrengen. De regio ligt aan de Ionische kust en heeft ook een korte kuststrook aan de Tyrreense Zee. Toeristen komen vooral naar de de plaatsjes Metaponto, Policoro en Nova Siri. Deze drie stadjes werden oorspronkelijk door de Grieken als koloniën opgericht en er zijn nog vele resten uit deze tijd te bezichtigen. Daarbij zijn het ook de bekendste badplaatsen in de regio met leuke campings en bungalowparken. Wie houdt van watersporten als zeilen, surfen en vissen zit hier goed. In Basilicata vind je ook het Nationale Park Pollino, het grootste nationale park van Italië.

Bezienswaardigheden in Basilicata


De trots van de regio Basilicata zijn de Sassi van Matera, die op de Werelderfgoedlijst staan. Deze bijzondere prehistorische grotwoningen en rotskerken zijn zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Matera is de enige plaats ter wereld waar mensen nog in dezelfde woningen wonen als 9000 jaar geleden. De laatste jaar zijn de Sassi, met hulp van de EU, UNESCO en zelfs van Hollywoord gerestaureerd. Interessant feit is dat Matera dankzij de Sassi doet denken aan het Oude Jeruzalem, en daarom gebruikt is als filmlocatie voor onder andere The Passion of the Christ en The Nativity Story. Matera is voor 2019 als eerste Zuid-Italiaanse stad verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa, en passeerde daarmee onder meer zelfs Lecce, Ravenna en Siena.


De keuken van Basilicata


Basilicata bestaat uit vele kleine dorpjes, die door natuurlijke grenzen van elkaar gescheiden werden en allemaal hun eigen traditionele gerechten kennen. Er wordt veelal gebruik gemaakt van gevogelte, lamsvlees, eieren en lokale groenten en kruiden, zoals bijvoorbeeld aubergines, paprika?s en peperoncino, rode peper. Typische regionale gerechten zijn de gnummarieddi, opgerold orgaanvlees en baccalà alla lucana ofwel kabeljauw met gedroogde paprika. Een typisch ingrediënt dat veel gebruikt wordt is de mierikswortel, geraspt over de pasta of verwerkt in een omelet, de zogenaamde rafanata.

Lees meer

Plaatsen

1-0 van 0 in Basilicata