Statistiche web Campings en Vakantieparken in Friuli-Venezia Giulia - Campingmening.nl
0 favorieten

Over Friuli-Venezia Giulia

De regio Friuli Venezia Giulia ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan Oostenrijk, Slovenië, de regio Veneto en in het zuidelijke puntje aan de Adriatische Zee. Het gebied bestaat uit twee historische regio’s, Friuli en Venezia Giulia, elk met een heel eigen geschiedenis.


In Friuli Venezia Giulia, met als hoofdstad Triëst, komen de Italiaanse, Oostenrijks-Hongaarse en de Joegoslavische talen en culturen bij elkaar. Door de grote taalkundige en culturele verschillen heeft de regio binnen Italië eeen autonome status. Belangrijke steden zijn Udine, Gorizia en Pordenone.In de regio Friuli geldt het Friulaans als officiële taal, die op scholen wordt onderwezen.


Vakantie in Friuli-Venezia Giulia

De streek Friuli Venezia Giulia is voornamelijk bergachtig, maar kent ook heuvelachtige gebieden. De badplaatsen Lignano Sabbiadoro in de provincie Udine, en Grado, in de provincie Gorizia, worden ‘s zomers goed bezocht door zowel Italiaanse als buitenlandse toeristen die er van de goudkleurige stranden en de langzaam aflopende zee komen genieten.


Lignano Sabbiadoro is een levendig en gezellig dorp met verschillende campings en bungalowparken. Voor een familievakantie, of het nu met de eigen tent is of in stacaravan, zit je hier dus goed. In Lignano vind je ook het waterpark Aquasplash.


Ook in de winter kun je in Friuli Venezia Giulia terecht: er zijn verscheidene skigebieden, bijvoorbeeld Piancavallo en Ravascletto.


Bezienswaardigheden op Friuli-Venezia Giulia


Regiohoofdstad Triëst is in historisch opzicht een zeer interessante stad en is vaak strijdtoneel geweest van diverse conflicten tussen Italië, Duitsland en Joegoslavië. In 1918 werd Triëst door Italiaanse troepen veroverd op Oostenrijk-Hongarije waarna gedurende de fascistische tijd alle niet-Italiaanse activiteiten verboden werden. In 1943 viel het gebied in Duitse handen, maar na de Duitse capitulatie eiste de Joegoslavische dictator Tito het gebied op. In de periode tussen 1947 werd Triëst uitgeroepen tot vrije stad, maar was in feite een enclave in Joegoslavisch gebied en zou dit tot 1990 blijven. Aan de Golf van Triëst ligt het Kasteel Miramare met de authentieke negentiende-eeuwse inrichting en een prachtige tuin.


Kampeer je in de provincie Udine, dan moet je beslist het archeologische complex van Aquileia bezoeken. Aquileia is één van de best bewaarde Romeinse steden en staat op de Werelderfgoedlijst. Vier je vakantie in Friuli Venezia Giulia, dan kun je ook gerust een bezoek aan Venetië inplannen, dat slechts op een uur rijden van Lignano Sabbiadoro ligt.


De keuken van Friuli-Venezia Giulia


Friuli Venezia Giulia is van oudsher een doorgangsgebied en een kruispunt van verschillende culturen. Daardoor, en door de diversheid van het gebied, is de keuken heel gevarieerd. In Friuli worden veel soepen gegeten, bijvoorbeeld stevige minestre di fagioli, bruinebonensoep. Behalve deze winterse maaltijdsoep zijn er ook lichtere varianten, en aan de kust vind je heerlijke vissoepen. Ook kun je hier zomaar goulash op het menu vinden dankzij de Oostenrijk-Hongaarse invloeden.

Lees meer

Plaatsen

1-9 van 9 in Friuli-Venezia Giulia

Camping Village Belvedere Pineta

Camping Sabbiadoro

Villaggio Turistico Los Nidos

Camping Village Pino Mare

Villaggio Turistico Europa

Villaggio Residence Punta Spin

Camping Isola del Paradiso

Camping Village Mare Pineta

Marina Julia Family Camping Village